Návod k použití Rhino Horn

Návod k použití Rhino Horn Junior

One Rhino Spoon of salt…

Použijte jemně zrnitou kuchyňskou sůl.

One Rhino Spoon of salt…

Můžete použít vodu z vodovodu, pokud víte, že není kontaminovaná.

One Rhino Spoon of salt…

Pokud si nejste jisti kvalitou vody z vodovodu, měli byste ji několik minut vařit a nechat ji vychladnout na tělesnou teplotu.

Sůl a voda

Roztok k výplachu nosu připravíte tak, že konvičku naplníte vodou (300 ml/200 ml) o tělesné teplotě (asi 37 °C), ve které rozpustíte 2,7 g/ 1,8 g kuchyňské soli (NaCl). K odměření přesného množství soli použijte přibalenou odměrku.

Konvičku uzavřete dlaní a palcem a protřepejte, aby se sůl rychleji rozpustila. Výsledný roztok má koncentraci 0,9 % NaCl (fyziologický roztok).

V případě vyššího obsahu plynu ve vodě z vodovodu jej nechte chvíli vyprchat. Pokud si nejste jisti kvalitou teplé vody z kohoutku, použijte vodu převařenou po dobu 1 min a následně ochlazenou na tělesnou teplotu. Pozor: Nízká koncentrace soli ve vodě způsobuje pocit tlaku a pálení uvnitř nosu.

Výplach nosu

One Rhino Spoon of salt…

Předkloňte se, aby Vaše hlava byla nad umyvadlem a zároveň hlavu pootočte tak, že se budete dívat stranou. Brada by měla směřovat k hrudi, neměla by být vystrčená dopředu, aby se předešlo stékání roztoku do krku. Je prokázáno, že čím hlubší je předklon těla při provádění výplachu nosu, tím dále do vedlejších nosních dutin může roztok proniknout.

Přitiskněte ústí konvičky k nosní dírce ze strany a lehce zatlačte tak, aby byl nosní otvor uzavřen špičkou nálevky, roztok by touto dírkou neměl unikat. Ústí konvičky nesmí doléhat na nosní přepážku, aby voda z konvičky mohla vytékat.

V případě pocitu ucpaného nosu začněte dírkou, která se zdá být volnější. Zdvihněte konvičku mírně vzhůru a voda začne po chvíli samovolně protékat nosní dutinou a vytékat druhou dírkou ven. Dýchejte zvolna ústy, v průběhu proplachování nelze dýchat nosem. Když proteče asi polovina obsahu konvičky, zvedněte hlavu a nádobu odejměte. Větší část vody z nosu samovolně vyteče, zbytek lze vytlačit lehkým vydechnutím nosem. Druhou polovinu roztoku použijte k propláchnutí přes druhou nosní dírku (viz video).

1. Pokud jsou nosní sliznice oteklé tak, že nemůžete nosem dýchat a neproteče jím ani voda, můžete konvičkou střídavě nalévat roztok do nosních dírek a ponechat jej uvnitř vždy po dobu 5-10 sekund. Tento postup opakujte, dokud voda nezačne protékat. Uvolňující účinek lze zesílit dočasným použitím většího množství soli v roztoku – např. 1,5 odměrky, tzn. aplikací hypertonického roztoku.

2. V období zvýšeného množství alergenního pylu ve vzduchu, u silnějšího nachlazení nebo v případě akutního zánětu dutin může být výplach nosu prováděn několikrát denně. Pokud je výplach aplikován jako preventivní a hygienické opatření, postačuje provádění jednou za den.

Všechna voda musí ven

Po ukončení výplachu by v nose a nosních dutinách neměla zůstat žádná voda. Běžně postačuje k odstranění tekutiny z nosu vydechnutí nosem a (nepříliš prudké) vysmrkání. Pro důsledné odstranění vody z nosu po použití konvičky se předkloňte tak, že hlava bude směřovat dolů.

Water of Body Temperature...

Hlavu otočte stranou a vysmrkejte horní dírku při stisknutí spodní dírky. Hlavu otočte tváří směrem k podlaze a znovu vysmrkejte stejnou nosní dírku. Toto zopakujte několikrát u obou nosních dírek.

Důležité: Vydechování ani smrkání během celé procedury by nemělo být tak silné, abyste je cítili v uších! Při smrkání musí být vždy jedna nosní dírka volná! Při příliš silném nebo nesprávném smrkání vzniká riziko zánětu středního ucha. V případě podezření na bakteriální infekci vyhledejte lékaře!

 

Čištění konvičky Rhino Horn™

Po použití konvičku Rhino Horn™ důkladně vypláchněte vodou a nechte oschnout.

Jednou za čas je vhodné konvičku důkladně umýt horkou vodou, případně v myčce nádobí. Konvičku (ale ne odměrku) je možné také sterilizovat vyvařením ve vodě po dobu asi 3 minut. Usazeniny soli lze odstranit octem.

Z důvodu rizika šíření infekce by měl mít každý vlastní konvičku.

Datum vydání poslední revize: 14.06.2021